İSTANBUL – BHA
15 Temmuz hain darbe girişiminin 10. yıl dönümü münasebetiyle Birlik Vakfı İstanbul İl Başkanlığı ev sahipliğinde kapsamlı bir anma programı gerçekleştirildi. Fatih Çemberlitaş’taki tarihi Birlik Vakfı Genel Merkezi’nde düzenlenen etkinlikler kapsamında, darbe gecesine ait kritik anları ve halkın şanlı direnişini ölümsüzleştiren geniş kapsamlı bir fotoğraf sergisinin açılışı yapıldı. Ardından gerçekleştirilen “15 Temmuz Destanı” başlıklı panelde, o karanlık geceye tanıklık eden isimler, gaziler, siyasetçiler ve akademisyenler o gece yaşananları tüm çıplaklığıyla kamuoyuyla paylaştı.
Anma etkinlikleri, davetlilerin yoğun katılım gösterdiği fotoğraf sergisinin açılış kurdelesinin kesilmesiyle başladı. 15 Temmuz 2016 gecesinde İstanbul ve Ankara sokaklarında objektiflere yansıyan, tankların sivil araçları ezdiği anlardan kahraman halkın canı pahasına namluların önüne dikildiği tarihi direnişe kadar geniş bir arşivi içeren fotoğraf sergisi, katılımcılara duygu dolu anlar yaşattı. Birlik Vakfı yetkilileri, toplumsal hafızayı diri tutmak ve yeni nesillere bu şanlı direnişi doğru bir şekilde aktarmak amacıyla hazırlanan serginin 24 Temmuz 2026 tarihine kadar tüm halkın ziyaretine açık kalacağını bildirdi.
Tarihi Tanıklıklar “15 Temmuz Destanı” Panelinde Dile Geldi
Programın ikinci ve en çok ilgi gören bölümü ise Birlik Vakfı konferans salonunda düzenlenen “15 Temmuz Destanı” paneli oldu. Yoğun katılım nedeniyle salonun tamamen dolduğu panele; 15 Temmuz gazileri, akademisyenler, sivil toplum kuruluşu (STK) temsilcileri, kamu kurumlarının yöneticileri ve çok sayıda İstanbullu katıldı. Programa ayrıca Birlik Vakfı Genel Başkanı Mehmet Alacacı, Birlik Vakfı İstanbul İl Başkanı Hüseyin Öztürk ve Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın imzaladığı 7 Mart 2023 tarihli ve 6906 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi kurulan Türk İnternet Medya Birliği Genel Başkan Yardımcısı Muammer Baloğlu da iştirak ederek açılış konuşmalarını gerçekleştirdi ve 10 yıldır sönmeyen bu millî ruhun önemine dikkat çekti.
Panelin ana konuşmacısı, Birlik Vakfı Kurucular Kurulu Başkanı, 23., 24. ve 25. dönemlerde AK Parti Kayseri Milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) görev yapan ve aynı zamanda TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu Başkan Yardımcılığı görevini üstlenmiş olan deneyimli devlet adamı Yaşar Karayel oldu. Darbe gecesinin ve sonraki Meclis araştırma sürecinin en yakın tanıklarından olan Karayel, konuşmasına aziz şehitlere rahmet, kahraman gazilere ise şükranlarını sunarak başladı.
Karayel, hitabında şu ifadeleri kullandı:
10. Yılda 15 Temmuz İtirafı: “Kuledeki Darbecileri Biz Yakaladık”
Birlik Vakfı’ndaki “15 Temmuz Destanı” panelinde konuşan Yaşar Karayel, darbe gecesi Atatürk Havalimanı kulesinde asansör mekanizmasını bozarak saklanan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uçağını hedef almayı planlayan iki rütbeli darbeciyi nasıl yakaladıklarını ilk kez anlattı.
Darbe girişimi sırasında Atatürk Havalimanı’nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın en yakınındaki isimlerden biri olan Karayel, darbecilerin etkisiz hâle getirilmesinde üstlendikleri kritik rolü anlattı.
“Cumhurbaşkanı’nın Uçağını İmha Etmek İsteyen Darbecileri Yakaladık”
Darbe gecesi oğlu Fatih Karayel ve yanındakilerle birlikte Atatürk Havalimanı kulesine yöneldiklerini belirten Yaşar Karayel, kulede yaşanan sabotaj girişimini ve gerçekleştirdikleri operasyonu şu sözlerle aktardı:
“Biz varmadan önce özel tim, kuleyi basmak isteyen askerlerin bir kısmını yakalamıştı. Ancak biri albay, diğeri başçavuş iki FETÖ’cü asker kulenin üst katına çıkmıştı. İlginçtir ki asansörlerin mekanizmasını bozmuşlardı. Bu yüzden yukarıya yangın merdivenlerinden tırmanarak çıkmak zorunda kaldık. Kuleye çıkan bu iki hain, kuleyi kontrol altına alarak Sayın Cumhurbaşkanımızın uçağını imha etmek niyetindeydi. O iki askeri orada yakalayarak emniyet güçlerine teslim ettik.”
“Tank Komutanını Kendi Aracımızla Karakola Götürdük”
Havalimanına ulaşmaya çalışırken halkın üzerine doğru giden bir tankı durdurduklarını ifade eden Karayel, o anlara ilişkin şu detayları paylaştı:
“O esnada bir tank halkın üzerine doğru geliyordu oğlum Fatih aracımızla önü kesti ve durmak zorunda kaldı. Askerler korkudan tankın kapaklarını açamadılar. Kapaklar açılınca içerideki komutanlarını aldık, kendi aracımıza koyarak havalimanı yakınındaki karakola teslim ettik. Görevlilere, ‘Bunu bırakmayın, bu darbecidir.’ dedik.”
“Ormana Zarar Baltanın Sapından Gelir”
Türkiye’nin geçmişte de askerî müdahaleler gördüğünü ancak 15 Temmuz’un diğer darbe girişimlerinden çok daha karanlık ve dış destekli olduğunu vurgulayan Karayel, yaşanan ihaneti bir atasözüyle özetledi:
“Bu darbe girişimi, Ortadoğu’yu bataklığa çevirmek isteyen emperyalist üst aklın hain bir saldırısıydı. Bizim bir atasözümüz vardır; ‘Ormana zarar baltanın sapından gelir.’ Burada da devlete ve millete zarar veren unsurlar, ne yazık ki toplumun içinden devşirilen; asker, polis, yargı mensubu veya tüccar kılığına girmiş hainler oldu.”
Cemaatler ve Diyanet’e “Boşluk Bırakmayın” Uyarısı
FETÖ’nün çocukları küçük yaşlardan itibaren beyin yıkama yöntemleriyle devşirdiğine dikkat çeken Karayel, benzer yapıların tekrar ortaya çıkmaması için kurumsal önlemler alınması gerektiğini söyledi:
“Cemiyetler veya cemaatler her ne olursa olsun kesinlikle siyasetten uzak durmalıdır. Bu kurumlar dini öğretmek amacıyla kurulmuş yerlerdir. Devletimiz buralara yönelik denetleme ve yönlendirmelerini yapmalıdır. Diyanet İşleri Başkanlığı da Kur’an-ı Kerim’e ve sünnete uygun dinî eğitimi doğru anlatmalı, arada hiçbir boşluk bırakmamalıdır. Eğer biz boşluk bırakırsak, emperyalistlerin maşası olan bu tip yapılar o boşluğu doldurur.”
_google_ers_1784210556.jpeg)

_google_ers_1784210614.jpeg)

